MAAK VAN BIODIVERSITEIT EEN DICHTBIJ-HET-BED-SHOW

COLUMN DOOR KEES DE HAAN - SEPTEMBER 2022

MAAK VAN BIODIVERSITEIT EEN DICHTBIJ-HET-BED-SHOW

Biodiversiteit zelfst.naamw. (v.) Uitspraak: [bijodivɛrzi'tɛit] de verscheidenheid van het leven op aarde, op het niveau van genen, soorten en ecosystemen.

Voor de consument voelt biodiversiteit vaak aan als iets groots. Headlines in het nieuws gaan over hoeveel voetbalvelden ontbost worden in het Amazonegebied of over hoe bedrijven en overheden er mee bezig zijn de biodiversiteit te vergroten of het verlies ervan in te dammen. Daardoor voelt het als een ver-van-hun-bed-show, iets met klokken horen luiden, maar niet precies weten waar de klepel hangt. En daar ligt voor jou als tuincentra een prachtige kans.

Om in de schaal van voetbalvelden te blijven: in Nederland zijn zo’n 17.600 voetbalvelden aan tuin betegeld. Vaak met als belangrijkste reden dat de tegeltuin het minste onderhoud behoeft. Een detail wat voor die consument met de betegelde tuin waarschijnlijk als muziek in de oren klinkt: een biodiverse tuin kan prima bestaan met relatief weinig onderhoud. Laat maar groeien! Daarnaast leeft er door alle klimaatontwikkelingen tegenwoordig een bijna collectief verantwoordelijkheidsgevoel om iets terug te doen voor moeder natuur.

En dat is een prachtig gat om in te springen. Want los van de biodiversiteit, hoe leuk is het om mensen uit te leggen dat vogels niet door gebrek aan een woning de tuin mijden, maar juist door gebrek aan insecten. Gebrek aan lekker eten dus. Of om uit te leggen welke bloemen op welke momenten bijen aantrekken? Hoe leuk is het, als jij aan de wieg staat van vele nieuwe vogelnesten in tuinen? Hoe fijn is het om te weten dat je mensen helpt bij de letterlijke opleving van hun tuin, waarin vlinders fladderen, vogels nestelen en hommels sereen zoemend hun bestuivingswerk doen. En dat mensen daarmee bijdragen aan een betere afwatering, meer biodiversiteit en een duurzamere wereld, dat is natuurlijk een prachtige extra motivatie.

Zorg ervoor dat jouw klanten niet alleen weten hoe de klok luidt als het om biodiversiteit gaat, maar laat ze weten dat ze de klepel bij jou kunnen vinden. Geef ze de macht om iets aan biodiversiteit te doen. Om écht iets bij te dragen. Maak van biodiversiteit een dicht-bij-het-bed-show. Zo dichtbij als hun tuin, om precies te zijn. Bén de expert waar je klant aan denkt en naartoe gaat op het moment dat de tuin biodiverser kan of moet. Want wat vrijwel zeker is: binnenkort kan het niet alleen, maar moet het ook. Wacht daar niet op en claim de positie als expert op het gebied van biodiversiteit, voordat het te laat is.

Doe het gisteren nog, zodat je morgen de vruchten kunt plukken van de trend!
Doe het gisteren nog, zodat deze trend niet aan je voorbij vliegt.
Doe het gisteren nog, maai daarmee het gras voor de voeten van anderen weg, gebruik dat gras om je eigen tuin weer te bemesten en breng de kringloop naar jouw winkel op gang, voordat andere sectoren zich ermee gaan bemoeien!
Doe het gisteren nog, zodat je morgen kunt genieten van veel vrolijk fluitende klanten in jouw tuincentrum.

Handtekening Kees de Haan

Kees de Haan, founder of De Haan Group