DE TIJD VAN 'DE BESTE RAAD IS VOORRAAD' IS VOORBIJ

COLUMN DOOR KEES DE HAAN - JUNI 2022

DE TIJD VAN 'DE BESTE RAAD IS VOORRAAD' IS VOORBIJ

Beleving in de winkel, kennisdeling van medewerkers, de vitale rol die de tuin kan spelen in biodiversiteit, regenwateropvang en energieopwekking. De thema’s van voor de pandemie zijn terug en ze zijn relevanter dan ooit.

En er liggen veel kansen op deze thema’s. Kansen die, als we te lang wachten, veranderen in bedreigingen. Als we te lang wachten verliest het tuincentrum het van andere dagjes uit. Als we te lang wachten springen andere sectoren in op de kansen van regenwateropvang, energieopwekking en biodiversiteit in de tuin. Als we te lang wachten winnen zelfs de online winkels het weer van tuincentra.

‘Maar we hebben last van dalende winsten!’ is een veelgehoorde klaagzang vanuit tuincentrumondernemers. Klopt! Maar dat is alleen maar omdat de winsten ten tijden van de pandemie zo ontzettend hoog waren. Winsten die ons in de schoot werden geworpen door de maatregelen van de overheid. Winsten die juist nu gebruikt kunnen worden om in de toekomst voorop te lopen.

Geef bezoekers hun dagjes uit terug, inspireer klanten op het gebied van verticale tuinen, geef in-house workshops over biodiversiteit en laat zien hoeveel tuinen kunnen betekenen in een wereld waarin klimaatverandering zo’n belangrijk thema is. Investeer in de toekomst van jouw tuincentrum.

De tijd van ‘de beste raad is voorraad’ is nu echt voorbij. Het is tijd om NU te investeren. Aangezien morgen, volgende week of volgend seizoen zomaar eens te laat kan zijn.

Handtekening Kees de Haan

Kees de Haan, founder of De Haan Group